• Chleb pełnoziarnisty

Przystawka

Chleb pełnoziarnisty

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

500g mąki typ 1850
500ml wody przegotowanej ostudzonej
20g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Ulubione ziarna

Przepis podstawowy

1

Pierkanik nagrzać do temperatury 100 stopni wyłączyć i zostawić zamknięty.

2

Formę wysmarować łyżką oleju i wysypać mąką.

3

Do misy wlać wodę, drożdże, sól i olej. Wymieszać hakiem do rozpuszczenia się drożdży.

4

Dodać mąkę i mieszać hakiem do uzyskania jednolitego ciasta.

5

Natychmiast przełożyć do foremki i obsypać ziarnami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Pozostawić na 30 minut w zamkniętym piekarniku.

6

Po upływie czasu włączyć piekarnik i piec chleb w temp 175 stopni przez jedną godzinę. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.