Danie główne
Udziec z jelenia z sosem z leśnej żurawiny i purée z ziemniaka
- Z mięsem
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $$$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Dwa dni przed pieczeniem marynujemy mięso. Bulion warzywny mieszamy z ziołami oraz octem balsamicznym. Gotujemy przez 10 minut i studzimy. Dodajemy wino z oliwą z oliwek. Przelewamy do naczynia i wkładamy oczyszczone, wysuszone mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 dni. Jelenia wyciągamy z marynaty. Suszymy i doprawiamy z każdej strony solą. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wylewamy połowę marynaty do naczynia i pieczemy pod przykryciem przez 100 minut. Co 20 minut odwracamy na drugą stronę mięso.
2
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem.
3
Dodajemy do misy robota żurawinę. Dolewamy odrobinie wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około 5 minutach dodajemy cukier, masło i mieszamy.
4
Wycinamy walce z dyni piżmowej. Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 180 C i pieczemy na zloty kolor.
5
Wycięty kawałek mięsa kładziemy na środku. Obok wykładamy łyżkę purée oraz sosu żurawinowego. W różnych miejscach wykładamy walce z dyni i dekorujemy nasturcją.