• Niecodzienna karpatka

Deser

Niecodzienna karpatka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Ciasto:
300 ml wody
300 g mąki
150 g margaryny
5 jajek
szczypta proszku do pieczenia
Krem:
2 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
750 ml mleka
300 g masła
3/4 szklanki cukru
aromat wanilinowy lub cukier wanilinowy
Dodatki do ciasta:
cukier puder
6 sztuk Kiwi
Słoiczek domowej konfitury jagodowej

Przepis podstawowy

1

Ciasto:

Do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody i gotujemy, w międzyczasie dodajemy margarynę i mieszamy dopóki się nie rozpuści.
Gotując całość na wolnym ogniu dodajemy odmierzoną ilość mąki i mieszamy przez około 4 minuty aby ciasto się zaparzyło. Po tym czasie umieszczamy ciasto w misie robota, czekamy aż trochę przestygnie.

W ramieniu robota montujemy mieszadło K i miksujemy z prędkością "2" dodając po kolei jajka i odrobinę proszku do pieczenia.
Gdy robot miesza ciasto, możemy przygotować dwie równej wielkości blaszki, wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Gdy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na pół i rozkładamy na blaszkach. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
UWAGA: Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.

2

Krem:

W garnku umieścić 500 ml mleka i cukier i zagotować. W innym pojemniku 250 ml mleka wymieszać dokładnie z mąką pszenną, ziemniaczaną, niewielką ilością aromatu wanilinowego oraz żółtkami.
Gdy mleko z cukrem nam się zagotuje dodajemy pozostałe dobrze wymieszane składniki i energicznie mieszamy.
Gotować około 2 minut, i odstawić do ostudzenia.

W misie robota umieszczamy miękkie masło.  Wramieniu robota montujemy mieszadło elastyczne. Uruchamiamy robot ustawiając prędkość 1. ucieramy masło przez 1-2 minuty, na puszystą masę. Gdy masa będzie gotowa dodajemy po trochu chłodnego budyniu ciągle mieszając.

3

Złożenie ciasta:
Jeden z upieczonych spodów umieszczamy na paterze, następnie układamy pokrojone w plasterki kiwi, tak aby zakrywały cały spód. Na poukładane owoce przekładamy z misy robota krem i przy użyciu noża rozprowadzamy po całym cieście. Na warstwę kremu należy nałożyć cienką warstwę konfitury jagodowej, przykryć drugim spodem ciasta. W celu przyozdobienia Karpatki powinniśmy posypać wierzch ciasta cukrem pudrem Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.