Deser
Niecodzienna karpatka
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Ciasto:
Do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody i gotujemy, w międzyczasie dodajemy margarynę i mieszamy dopóki się nie rozpuści.
Gotując całość na wolnym ogniu dodajemy odmierzoną ilość mąki i mieszamy przez około 4 minuty aby ciasto się zaparzyło. Po tym czasie umieszczamy ciasto w misie robota, czekamy aż trochę przestygnie.
W ramieniu robota montujemy mieszadło K i miksujemy z prędkością "2" dodając po kolei jajka i odrobinę proszku do pieczenia.
Gdy robot miesza ciasto, możemy przygotować dwie równej wielkości blaszki, wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Gdy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na pół i rozkładamy na blaszkach. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
UWAGA: Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
2
Krem:
W garnku umieścić 500 ml mleka i cukier i zagotować. W innym pojemniku 250 ml mleka wymieszać dokładnie z mąką pszenną, ziemniaczaną, niewielką ilością aromatu wanilinowego oraz żółtkami.
Gdy mleko z cukrem nam się zagotuje dodajemy pozostałe dobrze wymieszane składniki i energicznie mieszamy.
Gotować około 2 minut, i odstawić do ostudzenia.
W misie robota umieszczamy miękkie masło. Wramieniu robota montujemy mieszadło elastyczne. Uruchamiamy robot ustawiając prędkość 1. ucieramy masło przez 1-2 minuty, na puszystą masę. Gdy masa będzie gotowa dodajemy po trochu chłodnego budyniu ciągle mieszając.
3
Złożenie ciasta:
Jeden z upieczonych spodów umieszczamy na paterze, następnie układamy pokrojone w plasterki kiwi, tak aby zakrywały cały spód. Na poukładane owoce przekładamy z misy robota krem i przy użyciu noża rozprowadzamy po całym cieście. Na warstwę kremu należy nałożyć cienką warstwę konfitury jagodowej, przykryć drugim spodem ciasta. W celu przyozdobienia Karpatki powinniśmy posypać wierzch ciasta cukrem pudrem Smacznego :)