• Smażone bakłażany z wędzonym tofu.

Danie główne

Smażone bakłażany z wędzonym tofu.

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

2 bakłażany
180 g wędzonego tofu
1 cebula pokrojona w piórka
3 -4 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki płatków chili
4 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka soli

Przepis podstawowy

1

Pokroić bakłażany w 2cm plastry,delikatnie oprószyć je solą i odstawić na 10min aż puszczą sok.

2

W tym czasie pokroić tofu i podssmażyć na łyżce oleju, na złoty kolor. Usmażone tofu wyjąć z misy gotującego kenwooda.

3

Wlać do misy pozostałą część oleju i usmażyć cebule.

4

Gdy bakłażany są gotowe, wytrzeć nadmiar wody ręcznikiem kuchennym. Następnie pokroić plastry bakłażana na 1cm paski. Tak przygotowane bakłażany przelożyć do misy w której jest cebula i smażyć do miękkości dodając sos sojowy, płatki chilli, pieprz, syrop z agawy. Pod koniec smażenia dodać wcześniej przygotowane tofu i delikatnie wymieszać. Posypać natką pietruszki.

5

Podawać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym lub kaszą bulgur.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.