• Bułeczki śniadaniowe

Przystawka

Bułeczki śniadaniowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

1 ugotowany ziemniak
350 g mąki
1 łyżeczka drożdży suszonych
2 łyżeczki oliwy
2/3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
220 ml ciepłej wody
do posmarowania żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka

Przepis podstawowy

1

Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem. Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem. Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże. Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

2

Następnie podzielić ciasto na 10 porcji, uformować z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawić na 30 minut, po czym posmarować każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec ok 25 minut aż się zarumienią.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.