• Mini serniczki z białą czekoladą i musem mango

Deser

Mini serniczki z białą czekoladą i musem mango

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Spód:
•12 herbatników
•4 łyżki roztopionego masła
Masa sernikowa:
•2 tabliczki białej czekolady
•36% śmietanka/ 30% śmietanka z dodatkiem śmietan-fix
• 250g półtłustego twarogu
• 200g jogurtu greckiego
• laska wanilii/ 2 łyżki syropu waniliowego
Mango mus:
•2 małe mango
•4 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżeczki żelatyny

Przepis podstawowy

1

W malakserze wyposażonym w noże do siekania rozdrób ciastka (prędkość 3 czas: 30 sekund), dodaj roztopione masło. Przełóż na dno pucharków delikatnie przyciskając. Wstaw do lodówki

2

Roztop czekoladę w wodnej kąpieli, wystudź.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, ubij śmietanę, zacznij od prędkości 4, przechodząc do max. Dodaj do wystudzonej czekolady

3

Zmień końcówkę robota na mieszadło elastyczne, utrzyj zmielony wcześniej twaróg z jogurtem oraz wanilią na średnich obrotach(3). Zmniejsz obroty do min. powoli dodawaj ubitą śmietanę

4

Wyłóż do pucharków i ponownie włóż do lodówki. Przygotuj mus. W 3 łyżkach gorącej, ale nie wrzącej wody rozpuść żelatynę i odstaw.

Na ramieniu robota zamontuj blender kielichowy, ustawiając prędkośc 3 zblenduj mango na gładkie puree z dodatkiem soku cytryny. Zagotuj mango, zmniejsz ogień, dodaj żelatynę, cały czas mieszając. Odstaw z ognia. Gdy mus ostygnie polej wierzch serniczków. Można podawać z granatem

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.