• Ratatouille

Danie główne

Ratatouille

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

2 cebule
3 ząbki czosnku
2 cukinie
2 bakłażany
2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru)
2 puszki pomidorów krojonych
garść bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Przepis podstawowy

1

Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaser posolić z obu stron i odstawić na 30 minut, po czym wytrzeć każdy plaster z wody i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki , paprykę w kawałki.

2

W misie zamontować mieszadło ustawić temperaturę na 140 stopni, prędkość mieszania na strzałkę i dodać cebulę z czosnkiem, smażyć przez 2 minuty. Dodać pozostałe warzywa i smażyć 10 minut. Dodać pomidory i bazylie. Temperaturę obniżyć na 95 stopni, opóźnienie mieszania na 8 a czas na 30 minut. Doprawić solą pieprzem, cukrem i octem na koniec.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.