Deser
Puszysta chałka
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Masło rozpuścić i przestawić do ostygnięcia. Mleko lekko zagrzać powinno mieć temperaturę pokojową ( nie za gorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut.
2
Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta i ustawić wyrabianie na prędkość 2. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze. Miskę wysmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto i podsypać wierzch mąką, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrastania.
3
Stół albo matę do ciasta wysypać mąką, przełożyć ciasto, ugniatać przez chwilę i podzielić je na dwie części, a każdą z części na 3 kawałki. Z każdego kawałka zrobić długi wałek (ok 40 cm) i ułożyć dwie chałki w formie warkocza. Chałki ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
4
W misce wymieszać żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wierzch chałek, podsypać sezemem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 25-30 minut aż będą rumiane.