• Puszysta chałka

Deser

Puszysta chałka

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

80 g masła
25 g świeżych drożdży
330 ml mleka
5 łyżek cukru
½ kg mąki pszennej + więcej do podsypywania
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mleka
garść sezamu do posypania

Przepis podstawowy

1

Masło rozpuścić i przestawić do ostygnięcia. Mleko lekko zagrzać powinno mieć temperaturę pokojową ( nie za gorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut.

2

Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta i ustawić wyrabianie na prędkość 2. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze. Miskę wysmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto i podsypać wierzch mąką, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrastania.

3

Stół albo matę do ciasta wysypać mąką, przełożyć ciasto, ugniatać przez chwilę i podzielić je na dwie części, a każdą z części na 3 kawałki. Z każdego kawałka zrobić długi wałek (ok 40 cm) i ułożyć dwie chałki w formie warkocza. Chałki ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

4

W misce wymieszać żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wierzch chałek, podsypać sezemem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 25-30 minut aż będą rumiane.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.