Deser
Czekoladowe muffinki z dodatkiem kawy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Żółtka oddzielić od białek – białka umieścić w misie miksera i ubić za pomocą trzepaczki na pianę, przełożyć do innego naczynia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2
W mikserze zamontować mieszadło K. Do miski po białkach przełożyć przestudzone masło, dodać espresso i żółtka – zmiksować na średniej prędkości na gładko. Dodać mąkę, zmiksować na gładką masę, powoli dolewać czekoladę, miksując. Misę wyjąć z miksera, z pomocą łyżki przełożyć 1/3 piany, delikatnie wymieszać, przełożyć resztę piany i delikatnie zmieszać do połączenia się składników.
3
Formę na mufinki wyłożyć papierkami, do każdego otworu włożyć po 2 łyżki ciasta, Piec 15 minut w 190 stopniach. Przestudzić przed jedzeniem.