• Czekoladowe muffinki z dodatkiem kawy

Deser

Czekoladowe muffinki z dodatkiem kawy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
½ szklanki cukru
180 g masła
5 jajek
80 ml mocnego espresso - przestudzonego
150 g czekolady

Przepis podstawowy

1

W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Żółtka oddzielić od białek – białka umieścić w misie miksera i ubić za pomocą trzepaczki na pianę, przełożyć do innego naczynia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

2

W mikserze zamontować mieszadło K. Do miski po białkach przełożyć przestudzone masło, dodać espresso i żółtka – zmiksować na średniej prędkości na gładko. Dodać mąkę, zmiksować na gładką masę, powoli dolewać czekoladę, miksując. Misę wyjąć z miksera, z pomocą łyżki przełożyć 1/3 piany, delikatnie wymieszać, przełożyć resztę piany i delikatnie zmieszać do połączenia się składników.

3

Formę na mufinki wyłożyć papierkami, do każdego otworu włożyć po 2 łyżki ciasta, Piec 15 minut w 190 stopniach. Przestudzić przed jedzeniem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.