• Wiosenne drożdżówki z malinami i kremem cytrynowym z nutą mięty i bazylii

Deser

Wiosenne drożdżówki z malinami i kremem cytrynowym z nutą mięty i bazylii

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

2 i ½ szklanki maki tortowej
¾ szklanki letniego mleka
15g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
60g masła
szczypta soli
1 duża cytryna
1 jajko
1 żółtko
40g schłodzonego masła
80g cukru
doniczka mięty
4-5 gałązek bazylii
200g malin
1jajko do posmarowania

Przepis podstawowy

1

Przygotowujemy rozczyn-mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

2

Topimy i studzimy 60g masła.

3

Pozostałą część mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy 3 łyżki cukru, sól, rozczyn, jajko i żółtko. W raminiu robota montujemy hak do ciasta. Uruchamiamy robot na prędkośc 1 i przez kilka minut wyrabiamy. W końcowej fazie wyrabiania wlewamy masło. Wyrabiamy nadal aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.

4

Misę nakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

5

Cytrynę myjemy, sparzamy. Ścieramy skórkę na tarce.

Na ramieniu robota montujemy wyciskarkę do cytrusów, ustawiamy prędkość 1 i wyciskamy sok z owoców. Następnie sok przelewamy do kielicha blendera, dodajemy umytą miętę i bazylię, miksujemy. Sok odcedzamy (będzie go ok. 50ml)

6

Do rondelka dajemy jajko, żółtko, 80g cukru, ustawiamy na niewielkim ogniu i energicznie ubijamy trzepaczką. Dodajemy sok cytrynowo-ziołowy i skórkę cytryny. Ciągle mieszamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

7

Ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 10 części. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, nadziewamy kremem i sklejamy formując okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze w dość dużych odstępach. Nakrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny.

8

Bułeczki spłaszczamy, nacinamy wkoło w ośmiu miejscach tworząc płatki kwiatków, przekręcamy płatki kwiatka kremem do góry, na środek wciskamy maliny, smarujemy rozbełtanym jajkiem.

9

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.