Deser
Wiosenne drożdżówki z malinami i kremem cytrynowym z nutą mięty i bazylii
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- wyciskarka do cytrusów
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotowujemy rozczyn-mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2
Topimy i studzimy 60g masła.
3
Pozostałą część mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy 3 łyżki cukru, sól, rozczyn, jajko i żółtko. W raminiu robota montujemy hak do ciasta. Uruchamiamy robot na prędkośc 1 i przez kilka minut wyrabiamy. W końcowej fazie wyrabiania wlewamy masło. Wyrabiamy nadal aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.
4
Misę nakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
5
Cytrynę myjemy, sparzamy. Ścieramy skórkę na tarce.
Na ramieniu robota montujemy wyciskarkę do cytrusów, ustawiamy prędkość 1 i wyciskamy sok z owoców. Następnie sok przelewamy do kielicha blendera, dodajemy umytą miętę i bazylię, miksujemy. Sok odcedzamy (będzie go ok. 50ml)
6
Do rondelka dajemy jajko, żółtko, 80g cukru, ustawiamy na niewielkim ogniu i energicznie ubijamy trzepaczką. Dodajemy sok cytrynowo-ziołowy i skórkę cytryny. Ciągle mieszamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
7
Ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 10 części. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, nadziewamy kremem i sklejamy formując okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze w dość dużych odstępach. Nakrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny.
8
Bułeczki spłaszczamy, nacinamy wkoło w ośmiu miejscach tworząc płatki kwiatków, przekręcamy płatki kwiatka kremem do góry, na środek wciskamy maliny, smarujemy rozbełtanym jajkiem.
9
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.