Przystawka
Pasztet z ciecierzycy
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, por pokroić w półtalarki, zeszklić na oliwie. Dodać starta marchew i posiekany czosnek, smażyć kilka minut razem, często mieszając. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać ok 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje. Odstawić do ostudzenia. Liście i ziele wyjąć.
2
Cieciorkę osączyć, wodę (aquafaba) zachować. Cieciorkę zmiksować w blenderze na gładką pastę, w razie potrzeby dolewając odrobinę aquafaby.
3
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Do cieciorki dodać warzywa i pestki, zmiksować blenderem niezbyt dokładnie, żeby pozostały wyczuwalne drobne kawałki warzyw. Dodać jajka, płatki owsiane i koncentrat, wymieszać w misce za pomocą robota.
4
Na suchej patelni uprażyć kumin i paprykę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Masę doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać przyprawy, wymieszać. Podłużną foremkę (keksówkę 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać wierzch. Z wierzchu można posypać pestkami słonecznika i ułożyć kilka liści laurowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp. 180stC. Upieczony pasztet ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego!