Deser
Kulicz twarogowy
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotować zaczyn: drożdże zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wsypać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn ruszy.
2
Malakser wyposażony w noże umieśc na ramieniu robota. W malakserze umieść twaróg z mlekiem. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Ucieraj przez 1 minutę na gładki serek.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota uieść jajko, żółtka oraz cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Ubij jaja na jasną puszystą masę. Po 2 intach zmniejsz prędkość na 2 i delikatnie połącz masę z serkiem.
Trzepaczkę usuń z ramienia robota, a zamontuj w nim hak do ciasta. Wlej wyrośnięty zaczyn, uruchom robot, ustawiając pozycję pracy "1" wymieszaj, wsyp przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiaj w robotcie przez 5 minut dodając miękkie masło. Ciasto początkowo będzie się kleiło do rąk, ale po krókim czasie wyrabiania zacznie odstawać od rąk i boków miski.
Ciasto należy przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (musi podwoić objętość).
3
Do wyrośniętego ciasta wsypać bakalie i zagnieść jeszcze raz. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno co najmniej podwoić objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, podzielić na 2 części (jeśli pieczemy w formie na babkę, albo na 3-4 jeśli pieczemy w puszkach. Uwaga: na tym etapie nie należy ciasta mocno gnieść, formujemy go delikatnie.
4
Dno puszek wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, boki posmarować masłem. Z ciasta uformować wałki, włożyć do forem. Ciasto w puszce powinno sięgać 1/3 (max. 1/2) wysokości, gdyż mocno urośnie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 170stC. Na dno wstawić naczynie z gorącą wodą, ponieważ kulicze lepiej piec z parą.
5
Ciasto posmarować białkiem, posypać płatkami migdałów, wstawić do piekarnika, piec ok 25 minut w puszkach i ok 30 w formach. Upieczone kulicze studzić przez kilka minut w formach, następnie wyjąć, ustawić na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia. Można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować bakaliami. Smacznego!