• Kulicz twarogowy

Deser

Kulicz twarogowy

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

- blender

SKŁADNIKI:

zaczyn:
25g drożdży
60ml mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
200g twarogu
50ml mleka
1 jajko
4 żółtka
150g cukru
100g masła
400g mąki
1 szklanka bakalii (złote rodzynki, skórka pomarańczowa, pokrojone morele)
białko do posmarowania
płatki migdałowe do posypania

Przepis podstawowy

1

Przygotować zaczyn: drożdże zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wsypać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn ruszy.

2

Malakser wyposażony w noże umieśc na ramieniu robota. W malakserze umieść twaróg z mlekiem. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Ucieraj przez 1 minutę na gładki serek.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota uieść jajko, żółtka oraz cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Ubij jaja na jasną puszystą masę. Po 2 intach zmniejsz prędkość na 2 i delikatnie połącz masę z serkiem.

Trzepaczkę usuń z ramienia robota, a zamontuj w nim hak do ciasta. Wlej wyrośnięty zaczyn, uruchom robot, ustawiając pozycję pracy "1" wymieszaj, wsyp przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiaj w robotcie przez 5 minut dodając miękkie masło. Ciasto początkowo będzie się kleiło do rąk, ale po krókim czasie wyrabiania zacznie odstawać od rąk i boków miski.

Ciasto należy przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (musi podwoić objętość).

3

Do wyrośniętego ciasta wsypać bakalie i zagnieść jeszcze raz. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno co najmniej podwoić objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, podzielić na 2 części (jeśli pieczemy w formie na babkę, albo na 3-4 jeśli pieczemy w puszkach. Uwaga: na tym etapie nie należy ciasta mocno gnieść, formujemy go delikatnie.

4

Dno puszek wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, boki posmarować masłem. Z ciasta uformować wałki, włożyć do forem. Ciasto w puszce powinno sięgać 1/3 (max. 1/2) wysokości, gdyż mocno urośnie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 170stC. Na dno wstawić naczynie z gorącą wodą, ponieważ kulicze lepiej piec z parą.

5

Ciasto posmarować białkiem, posypać płatkami migdałów, wstawić do piekarnika, piec ok 25 minut w puszkach i ok 30 w formach. Upieczone kulicze studzić przez kilka minut w formach, następnie wyjąć, ustawić na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia. Można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować bakaliami. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.