• Quiche z romanesco

Danie główne

Quiche z romanesco

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- mąka pszenna 250g
- masło 150g
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- małe romanesco
- mała cebulka
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 10 kawałków suszonego pomidora z zalewy
- ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- łyżka prażonych ziaren słonecznika
- suszona bazylia
- słodka papryka w proszku
- pieprz, sól
- skórka z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
Masa jajeczna:
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 150 ml mascarpone
- 2 jajka
- sól
- pieprz

Przepis podstawowy

1

W ramienu robota zamontuj mieszadło „K”. Wsyp do misy robota mąkę i dodaj pokrojone drobno masło. Ustaw prędkośc pracy wpozycję 2, wymieszaj składniki. Dodaj jajko i szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

2

Z ciasta zagnieć kulę, umieść ją w woreczku foliowym i włóż do lodówki na ok. 30 min.

3

Schłodzone ciasto rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia uprzednio posmarowanej masłem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysyp na wierzch obciążnik (kulki ceramiczne, kaszę lub groch)

4

Piekarnik nagrzej do 190°C nstępnie ciasto podpiecz przez 15 min. Po tym czasie zdejmij obciążenie i podpiecz ciasto do momentu aż się zarumieni.

5

W malakserze zamontuj tarczą do krojenia w cienkie plastry. Malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Poszatkuj cebulkę, czosnek, paprykę, cukinię oraz odsączone pomidory.

6

Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulkę i ją zeszklij, pod koniec dodaj czosnek, paprykę, cukinię, pomidory i żurawinę. Do warzyw dodaj sok z cytryny, miód oraz przyprawy i smaż jeszcze przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia dodaj startą skórkę z cytryny.

7

Na podpieczony spód wyłóż warzywa.

8

Zagotuj wodę. Romanesco podziel na małe różyczki i obgotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie.

9

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka. Uruchom robot ustawiając prędkość 5, do ubitych jaj dodaj śmietanę i mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.

10

Na wyłożone wcześniej na ciasto warzywa wylej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż różyczki romanesco i posyp całość prażonymi nasionami słonecznika. Wszystko posyp suszoną bazylią.

11

Piecz w temperaturze 190°C przez 30-35 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.