Danie główne
Quiche z romanesco
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramienu robota zamontuj mieszadło „K”. Wsyp do misy robota mąkę i dodaj pokrojone drobno masło. Ustaw prędkośc pracy wpozycję 2, wymieszaj składniki. Dodaj jajko i szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
2
Z ciasta zagnieć kulę, umieść ją w woreczku foliowym i włóż do lodówki na ok. 30 min.
3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia uprzednio posmarowanej masłem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysyp na wierzch obciążnik (kulki ceramiczne, kaszę lub groch)
4
Piekarnik nagrzej do 190°C nstępnie ciasto podpiecz przez 15 min. Po tym czasie zdejmij obciążenie i podpiecz ciasto do momentu aż się zarumieni.
5
W malakserze zamontuj tarczą do krojenia w cienkie plastry. Malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Poszatkuj cebulkę, czosnek, paprykę, cukinię oraz odsączone pomidory.
6
Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulkę i ją zeszklij, pod koniec dodaj czosnek, paprykę, cukinię, pomidory i żurawinę. Do warzyw dodaj sok z cytryny, miód oraz przyprawy i smaż jeszcze przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia dodaj startą skórkę z cytryny.
7
Na podpieczony spód wyłóż warzywa.
8
Zagotuj wodę. Romanesco podziel na małe różyczki i obgotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie.
9
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka. Uruchom robot ustawiając prędkość 5, do ubitych jaj dodaj śmietanę i mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.
10
Na wyłożone wcześniej na ciasto warzywa wylej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż różyczki romanesco i posyp całość prażonymi nasionami słonecznika. Wszystko posyp suszoną bazylią.
11
Piecz w temperaturze 190°C przez 30-35 minut.