• Slodkie kieszonki

Deser

Slodkie kieszonki

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

25 dg masła
5 dg drożdży
250 g kaszy jaglanej
250 g mąki
łyżka miodu gryczanego
szczypta soli
2 jaja
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
powidła - Najlepiej własnoręcznie zrobione ze śliwek w gotującym robocie Kenwood ( proste i zdrowe)

Przepis podstawowy

1

Drożdże zmieszać ze śmietaną i miodem - odstawić na 15 minut Kaszę jaglaną zmielić na mąkę za pomocą młynka / przystawki Kenwood

2

Zmieszać mąkę i powstałą mąkę jaglaną. Sól, jaja, masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy wymieszać w robocie hakiem. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kopytka.

3

Włożyć ciasto do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu rozwałkować placuszki wielkości talerza , ciąć na 4 części. Na każdej ułożyć łyżeczkę powideł śliwkowych i zwinąć w rogalik.

4

Piec 40 minut w 140 stopniach Celsjusza.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.