Danie główne
Pappardelle z borowikami w sosie śmietanowym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- mieszadło uniwersalne
- wałkowarka do makaronu
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Jajka umieścić w misie robota. Dodaj mąkę „00” i semolinę. Ustaw prędkość na „1” i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Dodaj oliwę i kontynuuj wyrabianie przez 3 minuty. Umieść ciasto w lodówce na 15 minut.
2
W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę do ciasta. Podziel ciasto na trzy części. Wywałkuj każdą część, zmieniając grubość kolejno od pozycji „0” do pozycji „5”. Następnie wywałkowane ciasto podsyp mąką i zwiń w rulon. Pokrój go na mniejsze kawałki co 2 centymetry. Rozwiń paski makaronu i podsyp go mąką.
3
Pokrój borowiki w kostkę (jeżeli były one wcześniej zamrożone, to po rozmrożeniu należy je dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Pokrój drobno szalotki. Czosnek posiekaj.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne i mieszadło elastyczne. Dodaj do misy masło. Ustaw temperaturę na 100ºC, opóźnienie mieszania na „0”, prędkość na minimalną i czas na 15 minut. Odczekaj, aż masło się stopi. Dodaj szalotki. Po 3 minutach dodaj borowiki. Po kolejnych 5 minutach dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj kremówkę. Dopraw solą i pieprzem.
4
Ugotuj makaron w osolonej wodzie do pożądanej twardości i dodaj go do sosu grzybowego. Dodaj pietruszkę. Zamieszaj. Posyp parmezanem.