Przystawka
Wątróbka pâté w galaretce buraczanej i z musem ananasowym
- Z mięsem
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- wyciskarka do cytrusów
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wątróbka pâté: Pokroić w kosteczkę cebulę, zeszklić na kilku łyżeczkach oleju, dodać oczyszczoną i posiekaną wątróbkę. Następnie dodać przyprawy, sok i startą skórkę z pomarańczy. Po przesmażeniu dodać masło klarowane. Następnie zblendować w kielichu blendera Kenwood. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tarta dla uzyskania gęstrzej konsystencji.
2
Mus ananasowy: Ananas z sokiem zblendować w wysokim naczyniu. Przełożyć do rondla i rozmieszać z 4g agaru. Zagotować. Po wystudzeniu ponownie zblendować.
3
Galaretka buraczana: Sok z buraka rozmieszać z wodą dodać 4g, agaru i zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu cienko rozlać, najlepiej do płaskiego prostokątnego naczynia. Odstawić do wystygnięcia.
4
Boczek kroimy w cieniutką kosteczkę i podsmażamy. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
5
Ostudzoną wątróbke przekładamy do rękawa cukierniczego i bez żadnej końcówki, wyciskamy na galaretkę i zawijamy, tworząc z galaretki otoczkę. Rolki z wątóbki w galaretce kroimy i układamy na talerzu w towarzystwie musu ananasowego i podprażonego boczku. Wątróbkę można podać także jako idealny dodatek do chleba wykonując jedynie krok 1.