• Wątróbka pâté w galaretce buraczanej i z musem ananasowym

Przystawka

Wątróbka pâté w galaretce buraczanej i z musem ananasowym

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

400g. wątróbki drobiowej
1 szt. pomarańczy
50g. imbiru
300g. masła klarowanego
1 cebula
olej do smażenia
przyprawa do piernika do smaku
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
400g. ananasa z puszki
75ml. soku z buraka
425ml. wody
8g. agaru
Kilka plastrów boczku

Przepis podstawowy

1

Wątróbka pâté: Pokroić w kosteczkę cebulę, zeszklić na kilku łyżeczkach oleju, dodać oczyszczoną i posiekaną wątróbkę. Następnie dodać przyprawy, sok i startą skórkę z pomarańczy. Po przesmażeniu dodać masło klarowane. Następnie zblendować w kielichu blendera Kenwood. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tarta dla uzyskania gęstrzej konsystencji.

2

Mus ananasowy: Ananas z sokiem zblendować w wysokim naczyniu. Przełożyć do rondla i rozmieszać z 4g agaru. Zagotować. Po wystudzeniu ponownie zblendować.

3

Galaretka buraczana: Sok z buraka rozmieszać z wodą dodać 4g, agaru i zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu cienko rozlać, najlepiej do płaskiego prostokątnego naczynia. Odstawić do wystygnięcia.

4

Boczek kroimy w cieniutką kosteczkę i podsmażamy. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

5

Ostudzoną wątróbke przekładamy do rękawa cukierniczego i bez żadnej końcówki, wyciskamy na galaretkę i zawijamy, tworząc z galaretki otoczkę. Rolki z wątóbki w galaretce kroimy i układamy na talerzu w towarzystwie musu ananasowego i podprażonego boczku. Wątróbkę można podać także jako idealny dodatek do chleba wykonując jedynie krok 1.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.