• Polsko ruskie pierogi z nutką tradycji

Przystawka

Polsko ruskie pierogi z nutką tradycji

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Na Ciasto:
0,5 kg maki pszennej
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
250 – 300 ml wrzątku
Na farsz:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg sera białego
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
lubczyk
olej

Przepis podstawowy

1

Ciasto: Do misy robota wsypać mąkę, łyżeczkę soli, dodać łyżkę oleju, włączyć robota i powoli dodawać wrzątek. Po wlaniu wrzątku urabiać około 5 minut do przestygnięcia ciasta i dodać jedno żółtko. Ciasto wyjąć z misy, uformować „wałek”, wyłożyć na stolnice i zostawić na 15 minut, przykryte ściereczką. Po tym czasie odkroić kawałek ciasta i rozwałkować :) Przy użyciu szklanki lub wykrojnika do pierogów wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

2

Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować, następnie używając przystawki do mielenia mięsa i stosując najmniejsze sitko, zmielić ziemniaki i biały ser. Cebule obrać i drobno pokroić, następnie przeszklić na niewielkiej ilości oleju na patelni i dodać do farszu. Całość wymieszać na jednolitą masę i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem do smaku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.