Przystawka
Polsko ruskie pierogi z nutką tradycji
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Ciasto: Do misy robota wsypać mąkę, łyżeczkę soli, dodać łyżkę oleju, włączyć robota i powoli dodawać wrzątek. Po wlaniu wrzątku urabiać około 5 minut do przestygnięcia ciasta i dodać jedno żółtko. Ciasto wyjąć z misy, uformować „wałek”, wyłożyć na stolnice i zostawić na 15 minut, przykryte ściereczką. Po tym czasie odkroić kawałek ciasta i rozwałkować :) Przy użyciu szklanki lub wykrojnika do pierogów wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
2
Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować, następnie używając przystawki do mielenia mięsa i stosując najmniejsze sitko, zmielić ziemniaki i biały ser. Cebule obrać i drobno pokroić, następnie przeszklić na niewielkiej ilości oleju na patelni i dodać do farszu. Całość wymieszać na jednolitą masę i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem do smaku.