• Quiche Lorraine z gorgonzolą, gruszkami i orzechami w miodzie

Danie główne

Quiche Lorraine z gorgonzolą, gruszkami i orzechami w miodzie

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

150 g mąki krupczatki,
100 g mąki pszennej wrocławskiej,
200 g masła,
5 dużych jajek,
400 ml śmietany 30%,
4 gruszki pokrojone w plastry,
300 g pokrojonej w kawałki gorgonzoli,
60 g orzechów włoskich,
3 łyżki miodu,
sól himalajska,
pieprz

Przepis podstawowy

1

W misie robota umieść 150 g mąki krupczatki, 100 g mąki pszennej, 200 g masła, jedno jajko i pół łyżeczki soli himalajskiej. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Zamocuj mieszadło „K”. Mieszaj do połączenia składników (prędkość „1”). Jeżeli składniki nie będą się łączyć to dodaj odrobinę wody.

3

Włóż ciasto do foliowego woreczka i umieść na 20 minut w lodówce.

4

W ramieniu robota zamocuj trzepaczkę. Ubij cztery białka. Ciągle mieszając, dodaj kolejno cztery żółtka, 400 ml śmietany kremówki, półtorej łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.

5

Naczynie żaroodporne do pieczenia ciasta o średnicy 30 cm wysmaruj masłem i podsyp mąką.

6

W ramieniu robota umieść wałkowarkę do makaronu. Rozwałkuj ciasto (pozycja „0”) i umieść płaty w naczyniu, sklejając je ze sobą. Nakłuj widelcem i wyłóż papierem do pieczenia, który obciąż.

7

Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Usuń obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut.

8

Na podpieczonej tarcie połóż gruszki, gorgonzolę i zalej masą jajeczną. Na wierzchu połóż orzechy, które uprzednio zamocz w miodzie.

9

Piecz około 30 - 40 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Danie to wspaniale smakuje na ciepło, jak i na zimno.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.