• Klops (pieczeń rzymska) - przepis podstawowy

Przystawka

Klops (pieczeń rzymska) - przepis podstawowy

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

400 g mięsa wołowego
400 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
400 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
150 g czerwonej soczewicy
2 średnie cebule
3 jaja
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka tymianku
Masło lub olej do smażenia i do formy
Bułka tarta do formy

Przepis podstawowy

1

Soczewicę wypłukać i gotować w 350 ml wody 20 min, ostudzić.

2

Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, ostudzić.

3

Mięso przepuścić przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach na prędkości 2.

4

Założyć mieszadło K. Do misy z mięsem dodać soczewicę, cebulę, jaja, przyprawy i mieszać przez ok. 2 min na prędkości 3

5

Masę mięsną przełożyć do natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek ( u mnie to 2 foremki 26x14 cm).

6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 min. Jeśli jest upieczony, to przy nakłuciu patyczkiem pojawia się niewielka ilość przezroczystego płynu. Gdy płyn jest różowy, to znak że trzeba jeszcze chwilkę podpiec.

7

Można podawać na zimno i na ciepło. Dla wzbogacenia smaku można dodać 6 drobno pokrojonych i podsmażonych pieczarek oraz natkę pietruszki. Smacznego:)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.