Przystawka
Klops (pieczeń rzymska) - przepis podstawowy
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Soczewicę wypłukać i gotować w 350 ml wody 20 min, ostudzić.
2
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, ostudzić.
3
Mięso przepuścić przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach na prędkości 2.
4
Założyć mieszadło K. Do misy z mięsem dodać soczewicę, cebulę, jaja, przyprawy i mieszać przez ok. 2 min na prędkości 3
5
Masę mięsną przełożyć do natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek ( u mnie to 2 foremki 26x14 cm).
6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 min. Jeśli jest upieczony, to przy nakłuciu patyczkiem pojawia się niewielka ilość przezroczystego płynu. Gdy płyn jest różowy, to znak że trzeba jeszcze chwilkę podpiec.
7
Można podawać na zimno i na ciepło. Dla wzbogacenia smaku można dodać 6 drobno pokrojonych i podsmażonych pieczarek oraz natkę pietruszki. Smacznego:)