• Zapiekane klopsiki serowe

Danie główne

Zapiekane klopsiki serowe

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

2

Zacznij od zamocowania maszynki do mielenia, z założonym sitem do średniego mielenia, w przedniej części robota kuchennego. Pod otwór wylotowy podstaw dużą miskę, do której trafi zmielone mięso. Zacznij od prędkości pracy 1. Kawałki wołowiny wrzucaj stopniowo do podajnika w górnej części maszynki do mielenia i przepychaj przez komorę wlotową.

3

Po zmieleniu wołowiny umieść resztę składników na klopsiki w misce i dobrze wymieszaj. Powstałą masę ponownie przepchnij przez przystawkę mielącą, aby połączyć składniki do uzyskania jednolitej masy. Rękami uformuj z masy klopsiki wielkości orzechów włoskich i umieść je na przygotowanej desce lub tacy.

4

Po uformowaniu klopsików podgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i obsmażaj partiami z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

5

Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu (można użyć tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki). Dodaj cebulę i czosnek, smaż sauté, aż zmiękną. Dodaj pomidory, purée pomidorowe i bulion. Następnie dorzuć tymianek i cukier. Dopraw do smaku. Zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o około ¼.

6

Zalej klopsiki w naczyniu żaroodpornym sosem, udekoruj startą mozzarellą i parmezanem i zapiekaj we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż ser się roztopi, a sos zacznie wrzeć. Posyp liśćmi bazylii i podawaj z chrupiącym chlebem czosnkowym i zieloną sałatką.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Sztuka mięsa wołowego do pieczenia, bez kości, pokrojona na kawałki
500 g
Czerwona cebula, grubo posiekana
czosnek, grubo posiekane
3 ząbki
Świeża pietruszka, grubo posiekana
mały pęczek
biały chleba (bez skórki, namoczony przez 15 minut w 150 ml mleka)
3 kromki
sól: pół łyżeczki
Świeżo zmielony czarny pieprz
Olej roślinny
2 łyżki
NA SOS
Cebula, drobno posiekana
czosnek, rozgnieciony
4 ząbki
Oliwa z oliwek
2 łyżki
posiekane pomidory
2 puszki
Purée pomidorowe
2 łyżeczki
Bulion z kurczaka lub wołowy
250 ml
Świeży tymianek
5 gałązek
Cukier
2 łyżeczki
Sól
pół łyżeczki
Świeżo zmielony czarny pieprz
Starta mozzarella
150 g
Starty parmezan
3 łyżki
Świeże liście bazylii, do dekoracji

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.