• Szarlotka tutti frutti

Deser

Szarlotka tutti frutti

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
•3 szklanki mąki
•5 żółtek
•250g masła
•0,5 szkl cukru pudru
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
•5 białek
•szklanka cukru pudru
•2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
•6 dużych jabłek
•3 łyżki cynamonu
•sok z całej cytryny (zależy od jabłek)

Przepis podstawowy

1

Składniki na ciasto kruche umieścić w misie miksera z przystawką typu K i wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na min 15 min.

2

Jedną schłodzoną cześć ciasta wylepić dno formy i podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu ostudzić.

3

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dodać sok z cytryny oraz cynamon. Odstawić.

4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodać cukier puder i ubijać przez kolejne 5 min do uzyskania sztywnej lśniącej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

5

Na wystudzony spod wyłożyć jabłka a następnie zetrzeć drugą cześć ciasta na grubych oczkach. Na to wyłożyć ubitą piankę i na wierzch starkować ostatnią cześć ciasta.

6

Piec około godziny w 180 stopniach Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.