Deser
Szarlotka tutti frutti
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Składniki na ciasto kruche umieścić w misie miksera z przystawką typu K i wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na min 15 min.
2
Jedną schłodzoną cześć ciasta wylepić dno formy i podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu ostudzić.
3
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dodać sok z cytryny oraz cynamon. Odstawić.
4
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodać cukier puder i ubijać przez kolejne 5 min do uzyskania sztywnej lśniącej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
5
Na wystudzony spod wyłożyć jabłka a następnie zetrzeć drugą cześć ciasta na grubych oczkach. Na to wyłożyć ubitą piankę i na wierzch starkować ostatnią cześć ciasta.
6
Piec około godziny w 180 stopniach Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.