• Banoffe zamknięte w szkle

Deser

Banoffe zamknięte w szkle

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Beza:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kakao
Flambirowane banany:
- 3 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- Pół szklanki soku z cytryny
- rum
Słony karmel:
- Szklanka cukru
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- łyżeczka soli morskiej
Pianka kawowa:
- 2 łyżeczki kawy instant
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody

Przepis podstawowy

1

Zrobić bezę: Rozgrzać piekarnik do 160 °C. Wlać 3 białka i wsypać szczyptę soli do misy robota kuchennego. Ubijać na coraz wyższych obrotach, stopniowo dodając łyżka po łyżce cukier. Do lśniących i ubitych białek dolać sok z cytryny i delikatnie wmieszać. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować małe beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Beziki wstawić do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach obniżyć temperaturę do 110 °C. Beziki piec a właściwie suszyć przez ok 80 minut. Po skończeniu zostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć bezy gdy piekarnik będzie zimny.

2

Zrobić biszkopt : Rozgrzać piekarnik do 170°C. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka przelać do misy robota kuchennego i zacząć je ubijać na coraz wyższych obrotach, stopniowo dodając łyżka po łyżce cukier. Do lśniącej masy dodawać po jednym żółtku, mieszając bardzo delikatnie po każdym dodanym żółtku tylko do połączenia. Do masy wsypać przesiane kakao oraz mąkę. Trzepaczką delikatnie przemieszać do połączenia się składników. Przełożyć masę do tortownicy bądź ringu cukierniczego wyłożonego papierem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i zrzucić go 3 razy na podłogę z wysokości 30-40 cm po to by nie opadł. Biszkopt wystudzić.

3

Banany: Na patelnię wsypać cukier oraz wlać sok z cytryny. Podgrzewać, mieszając dokładnie aż masa się zezłoci i stanie się karmelem. Na patelnię dodać pokrojone banany. Banany chwilę karmelizować. Gdy banany się już lekko zarumieną dolać rum. Natychmiast po dodaniu rumu podpalić dodany rum i poczekać aż alkohol się wypali. . Proces ten jest flambirowanem. Uwaga, jest to dość niebezpieczny krok w tym przepisie. Należy uważać. Po odparowaniu alkoholu, flambirowane banany odstawić do wystygnięcia.

4

Karmel: Na patelnię wsypać cukier. Podgrzewać cukier do rozpuszczenia i uzyskania złotego koloru. Należy robić to na średnim ogniu. Jest to tzw. sucha metoda karmelizowania. Do złocistego karmelu dodać śmietankę 30%. Śmietanka musi być w temp. pokojowej bądź nawet lekko ciepła. Masę energicznie mieszać i bardzo uważać gdyż połączenie gorącego karmelu ze śmietanką jest dosyć burzliwym procesem. Sos karmelowy chwilę podgrzewać do zgęstnienia. Na końcu dodać do karmelu sól. Odstawić do przestudzenia.

5

Pianka: Do misy robota wsypać kawę instant oraz cukier puder. Dolać do misy gorącą wodę. Natychmiast zacząć mieszankę ubijać na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak, że naprawdę wystarczą tylko te składniki by stworzyć delikatną jak chmurka piankę kawową. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego.

6

Skomponowanie deseru : Na dno małego szklanego słoiczka włożyć porwane cząstki biszkopta. Następnie dodać trochę pianki kawowej. Na piankę wyłożyć kawałki banana. Dodać kolejne cząstki biszkopta. Dodać kolejną warstwę pianki kawowej. Następnie dodać kawałek banana. Banana polać odrobiną karmelu i udekorować rozkruszoną w bezą. Deser gotowy. SMACZNEGO!!!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.