Deser
Sernik bananowy na zimno
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W malakserze wyposażonym w noże umieść herbatniki, malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz. 3. Siekaj ciasteczka przez około 30 sekund.
2.
Masło rozpusć w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przelej do miski, dodaj herbatniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortowicy (25-28 cm)
3.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając pokrętło w poz. 2, twaróg zmiel dwukrotnie, przełóż go do misy robota. Zmiel również banany, te także umieść w misie robota.
4.
żelatynę - 4 łyżeczki - rozpuść w 1/2 szklanki wody. Wystudź.
5.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Do twarogu dodaj smietankę, miąższ wanilii oraz substytut cukru. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Mieszaj całość przez 2-3 minuty do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodaj żelatynę, zwiększ obroty i mieszaj 30 sekund.
6.
Twaróg przełóż do tortownicy. Tę umieść w lodówce na 1 godzinę.
7.
W międzyczasie podgrzej sok malinowy, rozpuść w nim pozostałą żelatynę (możesz dosłodzić do smaku), wystudź. Gdy będzie już chłodny zalej nim sernik, dodaj owoce i włóż do lodówki na 2 godziny.
8.
Podawaj dobrze schłodzony