Deser
Lekki sernik borówkowy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- blender
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Żółtka oddziel od białek.
2.
Żółtka jaj umieść w misie robota wraz z cukrem oraz miąższem wanilii. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość 4, ubijaj żółtka na gładką masę prze 8 minut, co 2 minuty dosypuj po około 25g mąki ziemniaczanej.Pod koniec dodaj miękkie masło. Gotową, puszystą masę przełóż do osobnej miseczki.
3.
W misie robota umieść białka, lekko je osól, z pomocą trzepaczki ubij pianę ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 5. Białka przełóż do osobnej miski.
4.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając pokrętło w poz. 2, twaróg zmiel dwukrotnie, przełóż go do misy robota.
5.
W ramienu robota zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota umieść twaróg, ubite żółtka, oraz rozuszczone w kąpieli wodnej masło. Mieszaj 2 minuty z predkością 3. Pod koniec dodaj białka.
6.
Część borówek rozgnieć widelcem, dodaj do 1/3 masy serowej, delikatnie wymieszaj.
7.
Masę serową (jasną) wylej na dno tortownicy ( wysmarowanej masłem i obsypanej mąką) następnie zakryj częścią ciemniejszą, by zakończyć jasną częścią masy twarogowej.
Borówki w całości, umieść na górze.
8.
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 175 st.C. przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 st.C. i piecz kolejne 30 minut. Ostatnie 30 z 90 minut piecz sernik w temperaturze 120 st.C.
9.
Po wyciągnięciu z piekarnika - choć nie będzie to latwe - pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia