• Letni jabłecznik inaczej
  • Letni jabłecznik inaczej
  • Letni jabłecznik inaczej

Deser

Letni jabłecznik inaczej

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- kostkarka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 kg twardych kwaśnych jabłek
400 g erytrolu / ksylitolu lub cukru
sok z 1/2 cytryny
200 g malin
200 g borówek
8 łyżeczek żelatyny

Przepis podstawowy

1. 

Jabłka obierz. Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję 2. Jabłka umieść w kostkarce, a następnie w misie robota. 

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. Ustaw temperaturę misy na 110 st.C. Uruchom robot ustawiając prędkość minimalną. Jabłka smaż prez 5-6 minut, tak by były pół twarde. Co jakiś czas dodaj nieco soku z cytryny - dzięki temu jabłka zachowają jasny kolor.

3.

Usmażone jabłka zalej 1 litrem wrzątku, dodaj 4 łyżeczki żelatyny, 200g cukru lub zamiennika i uruchom robot na 20 sekund by wszystko dobrze się wymieszało.

4.

Jabłka z zalewą żelatynową umieść w tortownicy lub foremce. Następnie schłódź i przenieś do lodówki na 2-3 godziny

5.

W międzyczasie przygotuj słodką galaretkę: do 1 litra goracej wody dodaj 4 łyżeczki żelatyny oraz 200 g cukru lub zamiennika. Gdy galaretka przestygnie, wyciągnij blaszkę z jabłkami z lodówki, udekoruj wierzch owocami i zalej przygotowaną galaretkę. Całość schładzaj minimum 4 godziny

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.