Deser
Letni jabłecznik inaczej
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- kostkarka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Jabłka obierz. Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję 2. Jabłka umieść w kostkarce, a następnie w misie robota.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. Ustaw temperaturę misy na 110 st.C. Uruchom robot ustawiając prędkość minimalną. Jabłka smaż prez 5-6 minut, tak by były pół twarde. Co jakiś czas dodaj nieco soku z cytryny - dzięki temu jabłka zachowają jasny kolor.
3.
Usmażone jabłka zalej 1 litrem wrzątku, dodaj 4 łyżeczki żelatyny, 200g cukru lub zamiennika i uruchom robot na 20 sekund by wszystko dobrze się wymieszało.
4.
Jabłka z zalewą żelatynową umieść w tortownicy lub foremce. Następnie schłódź i przenieś do lodówki na 2-3 godziny
5.
W międzyczasie przygotuj słodką galaretkę: do 1 litra goracej wody dodaj 4 łyżeczki żelatyny oraz 200 g cukru lub zamiennika. Gdy galaretka przestygnie, wyciągnij blaszkę z jabłkami z lodówki, udekoruj wierzch owocami i zalej przygotowaną galaretkę. Całość schładzaj minimum 4 godziny