• Malinowy placek z kremem i malinami
  • Malinowy placek z kremem i malinami

Deser

Malinowy placek z kremem i malinami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

5 jajek
130 g mąki pszennej 405
40 g mąki ziemniaczanej
165 g cukru
50 g siemia lnianego
300 g malin
400 g mascarpone
150 g cukru lub zamiennika

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota umieść trzepaczkę. Do misy robota wbij białka jaj, dodaj odrbinę soli. Uruchom robot ustawiając prędkośc maksymalną. Po około 2 minutach rozpocznij powoli dodawać cukier, pamiętając by między jedną a druga łyzką zrobić 20 -30 sekund odstępu.

Teraz dodaj żółtka... spkojnie, bez pośpiechu, po jednym z przerwami.

2.

Do młynka uniwersalnego wsyp siemię lniane. Młynek zamontuj na ramieniu robota, uruchom robot ustawiając predkość pracy w pozycję 3. Miel 30-40 sekund.

3.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania. Uruchom robot, ustaw prędkośc 1. Stopniowo dodawaj mąki oraz siemię. Mieszaj krótko.

4.

Masę biszkoptowa przelej do blaszki wczesniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką

5.

Dodaj około 100 g malin.

6.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. piecz 40 minut

7.

W misie robota umieśc serek mascarpone oraz cukier.  W rameiniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość 2, mieszaj całość 2 minuty.

8. Wyłóż masę na upieczony i dobrze wystudzny spód. Udekoruj malinami  

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.