Deser
Wykwintna szarlotka
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. W misie robota umieść dwie szklanki mąki, jajko,cukier, kostkę masła -którą wcześniej należy pokroić nożem na mniejsze kawałki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
2.
Uruchom robot ustawiając predkość 1 przez pierwsze 30 sekund nastepnie 2 przez kolejne 2 minuty.
3.
Z tak powstałego ciasta uformuj kulę. Owiń ją folia spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
4.
Jabłka obierz i podziel na ćwiartki. Usuń z każdej ćwiartki gniazdo nasienne.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 2. Jabłka zetrzyj i przełóż do osobnej miski. Tę odstaw na 20-30 minut.
Jabłka przełóż na sito i pozwól odciec nadmiarowi soku. Możesz docisnąć nieco starte jabłka do sita. Do jabłek dodaj nieco cynamonu i miąższ z wanilii.
5.
Na suchej patelni przesmaż orzechy. Odstaw do wystygniecia.
6.
Ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię. Podziel ciasto na dwie części. Jedną odłóż do zamrażalnika. Drugą wyłóż formę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
7.
Na ciasto wyłóż jabłka. Przykryj je "placuszkami" z ciasta pozostawionego w zamrażarce.
8.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Ciasto piecz 50-60 minut z termoobiegiem lub 60-70 minut bez.