• Podudzia w sosie bbq
  • Podudzia w sosie bbq

Danie główne

Podudzia w sosie bbq

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- blender

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

8 podudzi kurczaka
100 g suszonych śliwek
500 g pomidorów koktajlowych
4 szalotki
4 ząbki czosnku
200 ml czerwonego półwytrawnego wina
100 ml miodu
100 g cukru
100 ml octu winnego

Przepis podstawowy

1.

Obrane szalotki, czosnek oraz śliwiki umieść w malakserze wyposażonym w noże. Malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3, szatkuj całość przez 20 sekund

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwerslne oraz mieszadło elastyczne. W misie robota umieść olej, pomidorki koktajlowe oraz poszatkowane salotki czosnek i śliwki. Ustaw temperaturę misy na 160 st.C. a prędkość pracy na minimum. Smaż przez 10 minut, następnie dodaj wino, ocet i miód. Zmniejsz temperturę do 120 st.C. i duś przez 15 - 20 minut. Odstaw sos do schłodzenia

3.

Podudzia oprósz solą, papryką wędzoną oraz pieprzem. Umieść je w woreczku strunowym, zalej przygotowanym wcześniej sosem i wstaw do lodówki na 12-48 godzin. 

4.

Po tym czasie pududzia przełóż do naczynia żarodpornego i wstaw na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. 

W miedzyczasie zagotuj sos pozostły w woreczku. W razie konieczności dopraw. 

Podawaj mięso obtoczone w sosie 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.