Danie główne
Podudzia w sosie bbq
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- blender
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Obrane szalotki, czosnek oraz śliwiki umieść w malakserze wyposażonym w noże. Malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3, szatkuj całość przez 20 sekund
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwerslne oraz mieszadło elastyczne. W misie robota umieść olej, pomidorki koktajlowe oraz poszatkowane salotki czosnek i śliwki. Ustaw temperaturę misy na 160 st.C. a prędkość pracy na minimum. Smaż przez 10 minut, następnie dodaj wino, ocet i miód. Zmniejsz temperturę do 120 st.C. i duś przez 15 - 20 minut. Odstaw sos do schłodzenia
3.
Podudzia oprósz solą, papryką wędzoną oraz pieprzem. Umieść je w woreczku strunowym, zalej przygotowanym wcześniej sosem i wstaw do lodówki na 12-48 godzin.
4.
Po tym czasie pududzia przełóż do naczynia żarodpornego i wstaw na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
W miedzyczasie zagotuj sos pozostły w woreczku. W razie konieczności dopraw.
Podawaj mięso obtoczone w sosie