• Krem z soczewicy z kurczakiem i pieczoną papryką

Zupa

Krem z soczewicy z kurczakiem i pieczoną papryką

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- malakser

SKŁADNIKI:

500 g ugotowanej soczewicy
250 g fileta z kurczaka
2 duże czerwone papryki
30 ml oliwy z oliwek
50 ml śmietanki 18%
1 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu

Przepis podstawowy

1. 

Soczewicę wraz z bulionem umieść w blenderze, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3. Blenduj całość przez 2 minuty. Odstaw

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz uniwersalne. Do misy robota wlej oliwę, ustaw temperaturę misy na 170 st.C. W misie robta umieść nieobrany, lekko gnieciony czosnek oraz rozmaryn. Uruchom robot, ustawiając prędkość pracy robota w pozycję minimum. Po 2 minutach wyjmij ostrożnie rzmaryn i czosnek

3.

Papryki podziel na 4 części każdą, umieść je w misie robota i pozwól by lekko się przysmażyły, następniej wyjmij je przełóż do naczynia, naczynie przykryj folią spożywczą i pozostaw na kilka chwil. Następnie postaraj się usunąć skórę z papryki.

4.

Filet drobiowy oprusz solą i pieprzem, podziel na części i przesmaż w tym samym oleju, na którym smażona była papryka. Mięso smaż 6 minut.

5.

Do mięsa dodaj zblendowaną soczewicę. Zmniejsz temperaturę misy do 100 st.C., gotuj całość 15 minut. Przed podaniem ponownie dopraw. 

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.