Danie główne
Kartoflak - babka ziemiaczana
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- mieszadło uniwersalne
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Boczek i kiełbasę pokroić, podsmażyć na oleju dodać posiekana cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
2
Ziemniaki zetrzeć w malakserze przy użyciu tarczy do przecierania warzyw i odlać nadmiar wody.
3
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odlać nadmiar wody.do ziemniaków dodać jajka, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i kiełbasę z boczkiem doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wysmarowana tłuszczem blachę, wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godzinę.
4
Mozna podać z dodatkiem gęstej śmietany.