• Kartoflak - babka ziemiaczana

Danie główne

Kartoflak - babka ziemiaczana

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

ziemniaki 2 kg
boczek wędzony 200 gram
kiełbasa podwawelska 200 gram
cebula 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
jajka 2 szt
mąka 2 łyżki
kasza manna1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
olej

Przepis podstawowy

1

Boczek i kiełbasę pokroić, podsmażyć na oleju dodać posiekana cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażyć.

2

Ziemniaki zetrzeć w malakserze przy użyciu tarczy do przecierania warzyw i odlać nadmiar wody.

3

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odlać nadmiar wody.do ziemniaków dodać jajka, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i kiełbasę z boczkiem doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wysmarowana tłuszczem blachę, wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godzinę.

4

Mozna podać z dodatkiem gęstej śmietany.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.