• Domowa chałwa

Deser

Domowa chałwa

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- blender

- młynek do ziaren

SKŁADNIKI:

Sezam 200 gram
miód 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka

Przepis podstawowy

1

Sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Musimy co chwilę mieszać, aby nie przypalić, jeśli tak się stanie chałwa będzie gorzka.

2

Uprażony sezam przesypujemy do blendera/młynka do ziaren, dosypujemy cukier waniliowy i miksujemy na pył, który będzie miał kleistą konsystencję.

3

Następnie wlewamy miód i ponownie miksujemy.

4

Przekładamy do foremki ugniatając i wstawiamy do lodówki na 2 godziny

5

* Do chałwy możecie dodać ulubione bakalie, orzechy, rodzynki itp. Mnie smakuję waniliowe bez dodatków. ** chałwa jest gęsta, jeśli chcecie luźniejszą, miękką dodajcie jeszcze jedną łyżkę miodu;)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.