Deser
Domowa chałwa
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- blender
- młynek do ziaren
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Musimy co chwilę mieszać, aby nie przypalić, jeśli tak się stanie chałwa będzie gorzka.
2
Uprażony sezam przesypujemy do blendera/młynka do ziaren, dosypujemy cukier waniliowy i miksujemy na pył, który będzie miał kleistą konsystencję.
3
Następnie wlewamy miód i ponownie miksujemy.
4
Przekładamy do foremki ugniatając i wstawiamy do lodówki na 2 godziny
5
* Do chałwy możecie dodać ulubione bakalie, orzechy, rodzynki itp. Mnie smakuję waniliowe bez dodatków. ** chałwa jest gęsta, jeśli chcecie luźniejszą, miękką dodajcie jeszcze jedną łyżkę miodu;)