• Mini number cakes

Deser

Mini number cakes

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- malakser

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Składniki na migdałowe ciasto kruche:
• 400 g mąki pszennej
• 100 g zmielonych migdałów
• 100 g cukru pudru
• 250 g masła, zimnego
• 1 duże jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• szczypta soli
Krem z białymi Michałkami:
• 200ml śmietany kremówki 30%
• 150g białej czekolady
• 200g serka mascarpone
• 40g orzeszków ziemnych, nie solonych
• 5sztuk białych Michałków
Do dekoracji wykorzystałam:
• bezy
• kwiaty
• świeże owoce
• groszki czekoladowe, herbatniczki

Przepis podstawowy

1

Migdałowe ciasto kruche: Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną. Za pomocą maleksera rozdrabniamy migdały. Dodajemy do mąki. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Używając mieszadła K rozdrabniamy do momentu kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy jajko, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie za pomocą wałkowarki rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Ciasto podsypujmy mąką i układamy na blaszce. Za pomocą foremki wycinamy koła o średnicy 10cm Przed samym pieczeniem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Ciasto, które zostanie możemy wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek lub po prostu zamrozić na następny raz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zarumienionych brzegów. Studzimy

2

Krem z białymi Michałkami: W małym rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszkamy, aż do rozpuszczenia uważając aby nie zagotować śmietany. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Za pomocą trzepaczki mieszamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gęsty krem. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki. Delikatnie mieszamy.

3

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskamy krem na kruche ciasteczka, przykrywamy kolejnym kruchym blatem i ponownie wyciskamy krem. Dekorujemy według naszego upodobania.

4

Przechowujemy w lodówce. Mini number cakes najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto trochę zmięknie od kremu. Smacznego.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.