Deser
Mini number cakes
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- malakser
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Migdałowe ciasto kruche: Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną. Za pomocą maleksera rozdrabniamy migdały. Dodajemy do mąki. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Używając mieszadła K rozdrabniamy do momentu kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy jajko, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie za pomocą wałkowarki rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Ciasto podsypujmy mąką i układamy na blaszce. Za pomocą foremki wycinamy koła o średnicy 10cm Przed samym pieczeniem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Ciasto, które zostanie możemy wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek lub po prostu zamrozić na następny raz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zarumienionych brzegów. Studzimy
2
Krem z białymi Michałkami: W małym rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszkamy, aż do rozpuszczenia uważając aby nie zagotować śmietany. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Za pomocą trzepaczki mieszamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gęsty krem. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki. Delikatnie mieszamy.
3
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskamy krem na kruche ciasteczka, przykrywamy kolejnym kruchym blatem i ponownie wyciskamy krem. Dekorujemy według naszego upodobania.
4
Przechowujemy w lodówce. Mini number cakes najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto trochę zmięknie od kremu. Smacznego.