Danie główne
Focaccia
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Składniki na zaczyn należy połączyć w większej misce (zaczyn buzuje, zwiększa objętość) I odstawić przykryty ściereczka na 20 minut
2
Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota. W ramienu robota montujemy hak do ciasta, ustawiamy prędkość "1" i mieszamy przez 5 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w tej samej misie, która przykrywamy ściereczką i odstawiamy W ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3
Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm lub trochę większa wykładamy Papierem do pieczenia który smarujemy przy użyciu dłoni dwoma łyżkami oliwy. Dłońmi w oliwie wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy je po całej powierzchni blachy A następnie odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce Na kolejne 30 minut.
4
Po upływie tego czasu wykładamy na naszą focaccie ulubione składniki I posypujemy solą gruboziarnistą. Focaccie pieczemy w 220 st. Przez ok 25-30 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu focaccie od razu wyciągamy z blachy. Wspaniale smakuje na ciepło samodzielnie, z twarożkiem lub hummusem.