• Focaccia

Danie główne

Focaccia

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na zaczyn
20 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki mąki pszennej
7 łyżek ciepłej wody
płaska łyżeczka cukru
Składniki na ciasto
zaczyn
trochę ponad 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
pół szklanki ciepłej wody
Składniki dodatkowe:
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
sól gruboziarnista
+ Wg upodobań:
świeży rozmaryn
mini pomidorki
Cebulka czerwona
Papryka
Rzodkiewki itp.

Przepis podstawowy

1

Składniki na zaczyn należy połączyć w większej misce (zaczyn buzuje, zwiększa objętość) I odstawić przykryty ściereczka na 20 minut

2

Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota. W ramienu robota montujemy hak do ciasta, ustawiamy prędkość "1" i mieszamy  przez 5 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w tej samej misie, która przykrywamy ściereczką i odstawiamy W ciepłe miejsce na 1 godzinę.

3

Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm lub trochę większa wykładamy Papierem do pieczenia który smarujemy przy użyciu dłoni dwoma łyżkami oliwy. Dłońmi w oliwie wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy je po całej powierzchni blachy A następnie odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce Na kolejne 30 minut.

4

Po upływie tego czasu wykładamy na naszą focaccie ulubione składniki I posypujemy solą gruboziarnistą. Focaccie pieczemy w 220 st. Przez ok 25-30 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu focaccie od razu wyciągamy z blachy. Wspaniale smakuje na ciepło samodzielnie, z twarożkiem lub hummusem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.