Deser
Croissant z Crème pâtissière
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem w dzieży robota. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować
2
Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę i sól. Wyrobić hakiem, w połowie procesu zacząć dodawać 75g miękkiego masła. wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15min
3
W trakcie odpoczywania ciasta w lodówce, rozwałkować 195g masła pomiędzy dwoma pergaminami papieru do pieczenia, na prostokąt 10cmx20cm. Włożyć do lodówki na 10-15 minut. (Zależy nam aby masło zachowało elastyczną konsystencję)
4
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować ciasto na długość 40 cm. Na środku rozwałkowanego ciasta położyć elastyczne masło. Obydwoma krótszymi końcami przykryć masło i docisnąć ciasto po dłuższych bokach. Tak powstały prostokąt złożyć po długości jeszcze raz na pół (jak list) Obrócić o 90 stopni w prawo i rozwałkować na prostokąt 3 razy dłuższy niż szeroki. Złożyć poraz kolejny na trzy części w list. Taki prosces wałkowania powtórzyć 3 razy. Następnie włożyć ciasto na godzinę do lodówki
5
Do garnuszka wlać 300 ml mleka i zagotować. Do kielicha blendera wlać 200 ml mleka, 120g cukru, 100g mąki pszennej i 100g żółtek i zblendować na gładką masę. Wlać masę do gotującego mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia kremu. Jeśli podczas gotowania powstaną w masie grudy, przelać masę do kielicha blendera i zmiksować. Przykryć gotową masę folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia.
6
Wyjąć ciasto z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na 10-15 min. Rozwałkować na prostokąt o jednym boku 24 cm (to będzie wysokość naszego trójkąta z którego będziemy zwijać rogale) na grubość ok 4mm. Dłuższy bok podzielić przy pomocy miarki co 12 cm ( to będzie postawa naszego trójkąta). Wyciąć trójkąty wedug podziałki i zwinąć z nich rogale.
7
Zwinięte rogale położyć na blaszkę i wysmarować białkiem. Blaszkę z gotowymi rogalami wstawić do zimnego piekarnika. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z 1l gorącej wody. Zamykamy piekarnik i zostawiamy rogale na 1,5 h do wyrośnięcia
8
Wyrośnięte rogale smarujemy delikatnie białkiem i pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu przez ok 18 min.
9
Upieczone Croissanty nadziewamy szprycą Crème pâtissière. Posypujemy cukrem pudrem.