• Croissant z  Crème pâtissière

Deser

Croissant z Crème pâtissière

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

SKŁADNIKI:

Ciasto:
180g wody
22g świeżych drożdży
375g mąki pszennej
45g cukru
8g soli
75g miękkiego masła
dodatkowo 195g miękkiego masła
Crème pâtissière:
500g mleka
120g cukru
laska wanilii
100g mąki pszennej
100g żółtek

Przepis podstawowy

1

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem w dzieży robota. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować

2

Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę i sól. Wyrobić hakiem, w połowie procesu zacząć dodawać 75g miękkiego masła. wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15min

3

W trakcie odpoczywania ciasta w lodówce, rozwałkować 195g masła pomiędzy dwoma pergaminami papieru do pieczenia, na prostokąt 10cmx20cm. Włożyć do lodówki na 10-15 minut. (Zależy nam aby masło zachowało elastyczną konsystencję)

4

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować ciasto na długość 40 cm. Na środku rozwałkowanego ciasta położyć elastyczne masło. Obydwoma krótszymi końcami przykryć masło i docisnąć ciasto po dłuższych bokach. Tak powstały prostokąt złożyć po długości jeszcze raz na pół (jak list) Obrócić o 90 stopni w prawo i rozwałkować na prostokąt 3 razy dłuższy niż szeroki. Złożyć poraz kolejny na trzy części w list. Taki prosces wałkowania powtórzyć 3 razy. Następnie włożyć ciasto na godzinę do lodówki

5

Do garnuszka wlać 300 ml mleka i zagotować. Do kielicha blendera wlać 200 ml mleka, 120g cukru, 100g mąki pszennej i 100g żółtek i zblendować na gładką masę. Wlać masę do gotującego mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia kremu. Jeśli podczas gotowania powstaną w masie grudy, przelać masę do kielicha blendera i zmiksować. Przykryć gotową masę folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia.

6

Wyjąć ciasto z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na 10-15 min. Rozwałkować na prostokąt o jednym boku 24 cm (to będzie wysokość naszego trójkąta z którego będziemy zwijać rogale) na grubość ok 4mm. Dłuższy bok podzielić przy pomocy miarki co 12 cm ( to będzie postawa naszego trójkąta). Wyciąć trójkąty wedug podziałki i zwinąć z nich rogale.

7

Zwinięte rogale położyć na blaszkę i wysmarować białkiem. Blaszkę z gotowymi rogalami wstawić do zimnego piekarnika. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z 1l gorącej wody. Zamykamy piekarnik i zostawiamy rogale na 1,5 h do wyrośnięcia

8

Wyrośnięte rogale smarujemy delikatnie białkiem i pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu przez ok 18 min.

9

Upieczone Croissanty nadziewamy szprycą Crème pâtissière. Posypujemy cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.