• Placuszki z buraka i sera feta

Danie główne

Placuszki z buraka i sera feta

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

3 średniej wielkości buraki
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 ząbki czosnku
100gr sera feta
Przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
olej rzepakowy do smażenia
Dip
100gram jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki harrisy

Przepis podstawowy

1

Buraki umyj, ugotuj, obierz. Na ramienu robota zamonuj malakser z tarczą o drobnych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość "3" zetrzyj ostrożni buraki.

2

Przełóż starte buraki do misy. W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Do misy wruć mąkę, jajko, rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ser feta i przyprawy- wszystko mieszaj przez około 2 minuty

3

Z powstałej masy uformuj placuszki, obtocz w bułce tartej i przełóż na patelnie z rozgrzaną małą ilością oleju rzepakowego

4

Smaż po 3-4 minuty z każdej strony

5

Nałóż placuszki na talerz. Podawaj na sałacie z dipem jako danie główne lub dodatek do mięs.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.