Danie główne
Pizza na cienkim cieście, z pesto bazyliowym
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże rozpuścić w 50 ml letniej wody, dodać cukier i mąkę zostawić na 15 minut aż wyrosną. Przesianą mąkę wymieszać z solą do misy, dolewać rozczyn, pozostałą wodę, oliwę 1 łyżeczkę. W ramieniu robota zamontować hak do ciasta i rozpocząć mieszanie ustawiając prędkość na "1". Ciasto mieszać około 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 i pół godziny.
2
Pieczarki oraz zer zółty zetrzyj w malakszerze (osobno) wyposażonym w tarczę o grubych oczkach. Ser odłóż do osobnej miseczki, pieczarki presmaż.
Pokrój pomidory suszone na mniejsze kawałeczki, mozzarellę potnij w plastry, szynkę podziel na mniejsze kawałeczki.
3
Z pęczka bazylii urwij tylko liście, łodygi się nie zmielą. Włóż do pojemniczka młynka uniwersalnego, dolej oliwę, dodaj zgnieciony lub wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Młynek zamontuj na ramieniu robota. Ustaw prędkość "5" zmiel całość na gładką masę.
4
Wyrośnięte ciasto powygniatać ręcznie przez ok. 1 minutę, podzielić na 3 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.
5
Rozsmarować zielone bazyliowe pesto na pizzy i układać kolejno: pieczarki, szynka, pomidory suszone, plastry mozzarelli a na koniec posypać dużą ilością startego sera żółtego.
6
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, najlepiej 250℃. Piec przez ok. 10 - 12 minut.