• Pizza na cienkim cieście, z pesto bazyliowym

Danie główne

Pizza na cienkim cieście, z pesto bazyliowym

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

CIASTO:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
PESTO:
bazylia 1 pęczek
płatki migdałowe 200 g
pół szklanki oliwy
szczypta soli
1 ząbek czosnku
4 pomidory suszone
ser żółty tarty 20 dag
ser mozzarella
szynka w cienkich plastrach lub parmeńska
50 dag podsmażonych pieczarek

Przepis podstawowy

1

Drożdże rozpuścić w 50 ml letniej wody, dodać cukier i mąkę zostawić na 15 minut aż wyrosną. Przesianą mąkę wymieszać z solą do misy, dolewać rozczyn, pozostałą wodę, oliwę 1 łyżeczkę. W ramieniu robota zamontować hak do ciasta i rozpocząć mieszanie ustawiając prędkość na "1". Ciasto mieszać około 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 i pół godziny.

2

Pieczarki oraz zer zółty zetrzyj w malakszerze (osobno) wyposażonym w tarczę o grubych oczkach. Ser odłóż do osobnej miseczki, pieczarki presmaż.

Pokrój pomidory suszone na mniejsze kawałeczki, mozzarellę potnij w plastry, szynkę podziel na mniejsze kawałeczki.

3

Z pęczka bazylii urwij tylko liście, łodygi się nie zmielą. Włóż do pojemniczka młynka uniwersalnego, dolej oliwę, dodaj zgnieciony lub wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Młynek zamontuj na ramieniu robota. Ustaw prędkość "5" zmiel całość na gładką masę.

4

Wyrośnięte ciasto powygniatać ręcznie przez ok. 1 minutę, podzielić na 3 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.

5

Rozsmarować zielone bazyliowe pesto na pizzy i układać kolejno: pieczarki, szynka, pomidory suszone, plastry mozzarelli a na koniec posypać dużą ilością startego sera żółtego.

6

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, najlepiej 250℃. Piec przez ok. 10 - 12 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.