• Chlebek, który zawsze wychodzi

Danie główne

Chlebek, który zawsze wychodzi

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

250 g mąki orkiszowej
150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
300 ml ciepłej wody
5 g drożdży suchych lub 10 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
garść siemienia lnianego
garść sezamu
garść pestek dyni

Przepis podstawowy

1

1. Umieść wszystkie suche składniki w misie robota.

2

2. Dodaj wodę i drożdże.

3

3. Ustaw robota na wolnych obrotach i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty.

4

4. Zwiększ prędkość i wyrabiaj jeszcze przez 10 minut.

5

5. Przykryj ciasto ściereczką. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

6

6. Umieść ciasto w formie do pieczenia i odstaw jeszcze na 30 minut.

7

7. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.