• Placki inaczej

Danie główne

Placki inaczej

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- maszynka do mielenia mięsa

- kostkarka

SKŁADNIKI:

Sos:
80 dkg szynki
1 seler
1 por
6 marchewek
1 cukinia
3 puszki pomidorów bez skórki (u mnie krojone)
przyprawy (mielona papryka, sól, gałka muszkatołowa) do smaku
Placki:
2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

Przepis podstawowy

1

obrać i umyć wszystkie warzywa.

2

Umyte i pokrojone w kawałki mięso zmielić, odpowiednią przystawką do miksera, i podsmażyć.

3

W czasie kiedy mięso się smaży, zmienić nakładkę, po kostkować warzywa i dodać je do zrumienionego mięsa. przykryć i dusić przez 20 minut.

4

Do mięsa i warzyw dodać pomidory z puszki (można najpierw je odgotować jeśli ktoś woli zwarty sos). Zagotować i doprawić do smaku.

5

kiedy w sosie łączą sie smaki wkładamy do blendera obrane i pokrojone ziemniaki, jajka, mąkę oraz sól i blendujemy około 1-2 minuty.

6

Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy duże, trochę grubsze, placki a złoty kolor. Należy pamiętać, ze im grubsze, tym dłużnej muszą się smażyć.

7

Na talerz wykładamy placek, na połowę nakładamy gotowy sos i składamy na pół.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.