• Letnia kakaowo- owocowa eksplozja

Deser

Letnia kakaowo- owocowa eksplozja

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
2-3 łyżki kakao
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
Krem:
300 g Śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 czubate łyżki cukru pudru
Dekorowanie ciasta:
500 g świeżych borówek
600 g czerwonej porzeczki

Przepis podstawowy

1

CIASTO:
w ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Jajka, cukier i cukier wanilinowy umeiść w misie robota. Uruchom robot ustawijąc predkość "4" ubij na jednolitą masę.
W miejsce trzepaczki zamontuj mieszadło K, ciągle mieszając dodaj mąkę, następnie kakao i proszek do pieczenia. Jako ostatni należy dodać olej. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy i wchłonięcia tłuszczu przez masę.

W międzyczasie, przygotować formę na ciasto o średnicy nie większej niż 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wymieszane ciasto przelać do formy i wstawić od rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

2

KREM:

Śmietanę i ser umieścić w misie robota od razu po wyjęciu z lodówki, dodać cukier puder.
W ramienu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając predkość "2" powoli zwiększając obroty do maksymalnych ubić krem przez około 2 minuty.

3

DEKOROWANIE CIASTA:

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 części. Zaczynając od pierwszej części, smarujemy kremem i układamy porzeczki po całym cieście, następnie kładziemy drugą część i powtarzamy czynność zmieniając porzeczki na borówki, na ostatnie – wierzchniej części możemy na zmianę położyć borówki i porzeczki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.