• Słodko-gorzki tort czekoladowy z nutą soli

Deser

Słodko-gorzki tort czekoladowy z nutą soli

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
Miękkie masło 200g
Mleko 250 ml
Gorzkie kakao 65g
Cukier muscovado 220g
Cukier biały 50g
3 jaja
Proszek do pieczenia i soda po 1 łyżeczce
Czekolada gorzka 100g
Czekolada deserowa 100g
Esencja waniliowa 1 łyżka
Mąka pszenna 150 g
Słony karmel:
Śmietanka 30% w temperaturze pokojowej 200g
Sól 2/3 łyżeczki
Cukier 300g
Zimne masło 135g
Krem:
Zimny serek mascarpone 2 opakowania x 500g
Słony karmel 1 szklanka

Przepis podstawowy

1

Ciasto oraz solony karmel warto przygotować dzień wcześniej, aby przez noc mogły na spokojnie wystygnąć.

2

Masło podgrzać z mlekiem w garnku, a kiedy masło będzie już płynne zdjąć z palnika i dodać połamane na mniejsze kawałki obie czekolady. Zostawić na kilka minut do momentu, kiedy czekolada nabierze ciepła z mleka i będzie można wszystko wymieszać na gładką konsystencję. Suche składniki (cukry, kakao, mąka, soda i proszek) przesiać. Do miski robota kuchennego wlać rozpuszczoną masę czekoladową, dodać jaja i wymieszać. Następnie dodać suche składniki oraz esencję waniliową i wymieszać mieszadłem K. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. To ważny krok, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne i bez papieru możemy mieć problem z wyjęciem go z formy. .Piec z termoobiegiem w temp. 160°C przez około 50 min. Czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego pod koniec pieczenia należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe. Kiedy patyczek będzie suchy ciasto można wyjąć z piekarnika i pozostawić na noc (nie wyjmując z formy!) do wystygnięcia.

3

Cukier umieścić na patelni i na średnim ogniu podgrzewać go do rozpuszczenia. Ten etap wymaga najwięcej uwagi, aby nie przypalić cukru. Ja pomagam sobie silikonową łopatką od czasu do czasu mieszając cukier, jednak niezbyt często, gdyż cukier może się z powrotem karmelizować. Do rozpuszczonego cukru dodać sól. Następnie dodawać masło pokrojone na mniejsze kawałki, jeden po drugim w trakcie całość mieszając. Po uzyskaniu stosunkowo gładkiej konsystencji, cienką strużką wlewać śmietankę 30% i mieszać energicznie do połączenia wszystkich składników. W trakcie przygotowania karmel może pryskać, warto więc założyć rękawice kuchenne. Gotowy solony karmel przelać do miseczki lub słoika i zostawić na noc do ostygnięcia.

4

Zimny serek mascarpone przełożyć do misy robota. Krótko ubić trzepaczką. Następnie trzepaczkę zmienić na mieszadło K. Do ubitego mascarpone dodawać solony karmel w 4 partiach, każdą krótko mieszając. Gotowy krem schłodzić przez około godzinę.

5

Pozostały z przygotowania solony karmel przełożyć do worka cukierniczego. Ostudzone ciasto czekoladowe wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Z kremu karmelowego odłożyć 1/3 i schować do lodówki, aby później obłożyć nim tort. Na paterze położyć jeden blat ciasta czekoladowego. Na ciasto wyłożyć połowę z pozostawionego kremu karmelowego i zrobić niewielkie zagłębienie, w które wlać workiem cukierniczym solony karmel. Na krem i karmel położyć kolejny blat czekoladowy. Czynności powtórzyć -> na blat wyłożyć drugą część pozostawionego kremu-> zrobić zagłębienie-> wylać solony karmel-> przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Całość włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, aby zrobiła się bardziej stabilna. Schłodzony tort obłożyć odstawioną 1/3 części kremu karmelowego i wygładzić szpatułką do tortu lub płaską stroną noża. Udekorować wedle uznania.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.