• Mocno czekoladowe babeczki z nutą lawendy

Deser

Mocno czekoladowe babeczki z nutą lawendy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

150 g mąki pszennej
50 g mąki kokosowej
100 g gorzkiej czekolady
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
135 g cukru
1 łyżka stołowa miodu lawendowego
1/2 szklanki mleka
200 g jogurtu naturalnego (gęstego)
3 białka
2 żółtka
100 g oleju kokosowego lub masła
cukier puder do posypania

Przepis podstawowy

1

Piekarnik ustaw na 180 stopni (bez termoobiegu). W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Ubij białka na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru. Odstaw.

2

Do miski przesiej obie mąki, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko łyżką.

3

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Do misy z suchymi składnikami dodaj jogurt naturalny, miód lawendowy, mleko, roztopiony olej kokosowy lub masło i żółtka. Masę mieszaj ustawiając prędkość robota najpierw na 2, po chwili na 3.

4

W malakserze rozdrobnij tabliczkę gorzkiej czekolady i dodaj do misy z masą. Wymieszaj delikatnie szpatułką dołączoną do zestawu.

5

Do ciasta dodawaj po łyżce piany z białek i mieszaj delikatnie, aby piana nie opadła.

6

Ciasto przełóż do papilotek wysmarowanych olejem kokosowym do ¾ wysokości i piecz około 30-35 minut do suchego patyczka. Podawaj posypane cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.