Deser
Mocno czekoladowe babeczki z nutą lawendy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Piekarnik ustaw na 180 stopni (bez termoobiegu). W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Ubij białka na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru. Odstaw.
2
Do miski przesiej obie mąki, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko łyżką.
3
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Do misy z suchymi składnikami dodaj jogurt naturalny, miód lawendowy, mleko, roztopiony olej kokosowy lub masło i żółtka. Masę mieszaj ustawiając prędkość robota najpierw na 2, po chwili na 3.
4
W malakserze rozdrobnij tabliczkę gorzkiej czekolady i dodaj do misy z masą. Wymieszaj delikatnie szpatułką dołączoną do zestawu.
5
Do ciasta dodawaj po łyżce piany z białek i mieszaj delikatnie, aby piana nie opadła.
6
Ciasto przełóż do papilotek wysmarowanych olejem kokosowym do ¾ wysokości i piecz około 30-35 minut do suchego patyczka. Podawaj posypane cukrem pudrem.