• Pierożki Dim sum z kremem z zielonego groszku

Przystawka

Pierożki Dim sum z kremem z zielonego groszku

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

KREM (2 porcje):
0,5 l bulionu warzywnego
400 g zielonego groszku
1 trawa cytrynowa
1 duża cebula
Sól
Zielony pieprz
Chilli
Curry
1 Łyżka oleju
Śmietana
PIEROŻKI (8 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki wrzątku
Sól
400 g Mięso wołowe
1 duża cebula
Sos sojowy
Pieprz

Przepis podstawowy

1

Gotowanie należy zacząć od przygotowania ciasta na pierożki.

Do misy robota wsyp mąkę, pół łyżeczki soli i wlej wrzątek.
W ramieniu robota zamontuj haka do ciasta. uruchom robot ustawiając prędkość "1". Wyrabiaj ciasto do idealnego połączenia wszystkich składników.
Następnie wyjmij ciasto, umieść np. w zamykanej miseczce i włóż na około 45 minut do lodówki.

2

Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyosażoną w sito o średnich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc "2". Zmiel mięso do farszu na pierożki. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni wraz z drobno posiekaną cebulą. Dopraw około 1 dużą łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem. I odstawiamy do ostygnięcia.

3

Korzystając z czasu jaki pozostał do wyjęcia ciasta z lodówki, przygotuj krem.

Do niedużego garna (poj. około 2,5 l) wlej olej, i zeszklij cebulkę, następnie wrzuć groszek i zalej bulionem. Bulion powinien lekko zakrywać groszek.
Dodaj trawę cytrynową, odrobine curry, sól i pieprz do smaku.
Gotuj na bardzo małym ogniu około 15 minut. Następnie przelewamy wszystko do blendera, ten zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając predkość "5" i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podaj z łyżką śmietany i rozdrobnionym chilli na powierzchni kremu.

4

Wróćmy do pierożków ;) ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 8 porcji. Każdą należy rozwałkować najlepiej uzyskując kwadrat, jednak gdy chcesz skorzystać z wałkowarki do ciasta istotne jest aby można było uformować sakiewkę. Na przygotowane kawałki ciasta nakładaj po łyżeczce ostudzonego farszu i zlep w sakiewkę. Pierożki należy gotować około 4-5 minut od momentu wrzucenia ich do wrzątku ;)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.