Przystawka
Pierożki Dim sum z kremem z zielonego groszku
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Gotowanie należy zacząć od przygotowania ciasta na pierożki.
Do misy robota wsyp mąkę, pół łyżeczki soli i wlej wrzątek.
W ramieniu robota zamontuj haka do ciasta. uruchom robot ustawiając prędkość "1". Wyrabiaj ciasto do idealnego połączenia wszystkich składników.
Następnie wyjmij ciasto, umieść np. w zamykanej miseczce i włóż na około 45 minut do lodówki.
2
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyosażoną w sito o średnich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc "2". Zmiel mięso do farszu na pierożki. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni wraz z drobno posiekaną cebulą. Dopraw około 1 dużą łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem. I odstawiamy do ostygnięcia.
3
Korzystając z czasu jaki pozostał do wyjęcia ciasta z lodówki, przygotuj krem.
Do niedużego garna (poj. około 2,5 l) wlej olej, i zeszklij cebulkę, następnie wrzuć groszek i zalej bulionem. Bulion powinien lekko zakrywać groszek.
Dodaj trawę cytrynową, odrobine curry, sól i pieprz do smaku.
Gotuj na bardzo małym ogniu około 15 minut. Następnie przelewamy wszystko do blendera, ten zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając predkość "5" i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podaj z łyżką śmietany i rozdrobnionym chilli na powierzchni kremu.
4
Wróćmy do pierożków ;) ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 8 porcji. Każdą należy rozwałkować najlepiej uzyskując kwadrat, jednak gdy chcesz skorzystać z wałkowarki do ciasta istotne jest aby można było uformować sakiewkę. Na przygotowane kawałki ciasta nakładaj po łyżeczce ostudzonego farszu i zlep w sakiewkę. Pierożki należy gotować około 4-5 minut od momentu wrzucenia ich do wrzątku ;)