• Pierogi z serem z angielsko-azjatycką nutą

Danie główne

Pierogi z serem z angielsko-azjatycką nutą

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- młynek uniwersalny

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

3 limonki około 300g
80g zimnego masła
2 jajka
1 żółtko
100g cukru białego kryształ
300g twarogu półtłustego
90g jogurtu naturalnego
15g cukru wanilinowego
20g cukru pudru
150g mąki pszennej typ 450
100ml gorącej wody
kilka kropel oleju
2l wody (do gotowania)
2 łyżeczki soli
10szt blanszowanych całych migdałów
1 łyżeczka cukru

Przepis podstawowy

1

Limonki umyj i sparz gorącą wodą. Skórkę zetrzyj na tarce (uważając aby nie zetrzeć białej skórki), wsyp na sitko, przelej wrzątkiem i osusz. Następnie wyciśnij sok z limonek.

2

Zmiel ser przez drobne sito za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Wymieszaj z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

3

Przygotuj rondel i miskę na kąpiel wodną. Jaja i żółtko wymieszaj trzepaczką w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp cukier, dodaj sok z limonek i około 2/3 skórki z limonek. Energicznie mieszaj. Gdy krem będzie gęstniał ściąg miskę z rondla, dodaj zimne masło i odstaw.

4

Mąkę przesiej i wsyp do misy miksera. Dodaj gorącą wodę i kilka kropel oleju. Użyj mieszadła typu hak do połączenia składników. Na koniec dokładnie wyrób ciasto ręcznie.

5

Przygotuj duży garnek. Wlej do niego 2l. wody i wsyp sól. Podłącz palnik.

6

Użyj z wałkowarki do makaronu na grubość "5" . Rozwałkowane ciasto połóż na stolnicy i wykrawaj z niego kółka. Nakładaj na każde kółko około 1-1,5 łyżeczki serowego nadzienia i ulep pierogi.

7

Do młynka wrzuć migdały i wsyp łyżeczkę cukru. Zmiel migdały na drobne kawałki, ale nie na miał. Podpraż na patelni do zrumienienia.

8

Do gotującej się wody wrzuć pierogi. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

9

Podgrzej krem - limonkowy curd.

10

Pierogi podaj na talerzu z limonkowym kremem, prażonymi kawałkami migdałów i pozostałą otartą skórką.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.