Danie główne
Cannelloni ze szpinakiem i twarogiem w sosie serowo-śmietanowym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
- młynek uniwersalny
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Makaron. Do misy robota wsyp 400 gr mąki i wbij 4 jaja, przy użyciu haka zagnięć ciasto i odstaw na 30 min.
2
Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy wodę. Dodajemy masło, posiekany czosnek, twaróg i suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy aż twaróg zacznie się ciągnąć. Studzimy
3
Sos Przy użyciu malaksera i tarki o grubych oczkach ścieramy żółty ser. Wsypujemy do miski, dodajemy cały jogurt i 300ml śmietany. Doprawiamy gałką, posiekanymi ziołami i pieprzem.
4
Ciasto dzielimy na 5 części i każdą z nich przepuszczamy przez przystawkę do wałkowania zaczynając od najszerszego ustawienia (1) do najcieńszego (8-9 w zależności od preferencji). Płaty makaronu układamy na suchej ścierce. Kroimy na kwadraty.
5
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałymi 100 ml śmietany. Wystudzony farsz nakładamy na makaron i zawijamy tworząc rulon, układamy w naczyniu łączeniem do dołu. Cannelloni możemy ułożyć w naczyniu warstwowo, rozdzielając warstwy sosem. Całość polewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. W młynku mielimy parmezan i posypujemy danie ok 10 min przed końcem pieczenia.