Danie główne
Tarta warzywna na spodzie z batatów
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- spiralizer
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Szpinak rozmrażamy i osuszamy na patelni.
2
Rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek i po chwili pokrojonego drobno pora, podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i szpinak. Całość podgrzewamy ok. 2-3 min.
3
W ramieniu robota montujemy sprilizer. Z pomocą wykrojnika do spaghetti kroimy cukinię i ¾ marchewki. Resztę marchewki można pokroić z pomocą wykrojnika do tagliatelle (posłuży do ozdobienia tarty).
4
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy marchewkę a następnie cukinie.
5
Bataty obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 2-3 mm.
6
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim plastry batatów aż będą złociste. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu i wykładamy nimi spód i boki formy.
7
Na bataty kładziemy wstążki z cukinii i marchewki.
8
W ramieniu robota montujemy trzepaczkę. Ubijamy jajka z prędkością 3-4, następnie dodajemy śmietanę, mascarpone, ser feta. Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Do masy dodajemy przesmażony szpinak.
9
Masę wylewamy na ułożone wcześniej warzywa. Całość przyozdabiamy pozostałymi wstążkami z marchewki.
10
Tartę pieczemy 40 min. w 180°C