• Babeczki z frużeliną truskawkową i truskawkowym  kremem twarożkowym

Deser

Babeczki z frużeliną truskawkową i truskawkowym kremem twarożkowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło do przekładania

SKŁADNIKI:

BABECZKI:
120 g masła w temperaturze pokojowej
105 g cukru
opakowanie cukru z wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
240 g mąki tortowej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
120 ml mleka
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
320 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
60 g cukru trzcinowego (do smaku)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
KREM:
170 g masła w temperaturze pokojowej
70 g cukru pudru
200 g serka śmietankowego Philadelphia

Przepis podstawowy

1

BABECZKI: Masło, cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt) ubić w misie miksera na puszystą masę za pomocą trzepaczki. Do ubitego masła dodawać jajka -jedno po drugim, ciągle ubijając. Następnie zmieniamy końcówkę robota z trzepaczki na mieszadło do przekładania i dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mleko. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Przygotowaną wyżej masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wylewamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Można to również zrobić za pomocą łyżki. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 25 minut

2

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: Truskawki świeże lub mrożone umieścić w garnuszku wraz z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż truskawki całkowicie zmiękną i puszczą soki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżeczkami zimnej wody i dodać do zagotowanych truskawek ciągle mieszając. Powstałą frużelinę zagotować i odstawić do wystudzenia

3

KREM: Masło i cukier ubić w misie miksera na puszystą masę za pomocą trzepaczki. Następnie zmieniamy końcówkę robota z trzepaczki na mieszadło do przekładania i dodajemy serek Philadelphia i połowę przygotowanej wyżej, wystudzonej frużeliny. Mieszamy tylko do połączenia.

4

W upieczonych i wystudzonych babeczkach wydrążamy niewielki otwór. Możemy to zrobić za pomocą małej łyżeczki lub tylki cukierniczej. Otwór wypełniamy przygotowaną wcześniej i wystudzoną frużeliną. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy wg uznania. Górę można dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.