Deser
Babeczki z frużeliną truskawkową i truskawkowym kremem twarożkowym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło do przekładania
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
BABECZKI: Masło, cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt) ubić w misie miksera na puszystą masę za pomocą trzepaczki. Do ubitego masła dodawać jajka -jedno po drugim, ciągle ubijając. Następnie zmieniamy końcówkę robota z trzepaczki na mieszadło do przekładania i dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mleko. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Przygotowaną wyżej masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wylewamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Można to również zrobić za pomocą łyżki. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 25 minut
2
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: Truskawki świeże lub mrożone umieścić w garnuszku wraz z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż truskawki całkowicie zmiękną i puszczą soki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżeczkami zimnej wody i dodać do zagotowanych truskawek ciągle mieszając. Powstałą frużelinę zagotować i odstawić do wystudzenia
3
KREM: Masło i cukier ubić w misie miksera na puszystą masę za pomocą trzepaczki. Następnie zmieniamy końcówkę robota z trzepaczki na mieszadło do przekładania i dodajemy serek Philadelphia i połowę przygotowanej wyżej, wystudzonej frużeliny. Mieszamy tylko do połączenia.
4
W upieczonych i wystudzonych babeczkach wydrążamy niewielki otwór. Możemy to zrobić za pomocą małej łyżeczki lub tylki cukierniczej. Otwór wypełniamy przygotowaną wcześniej i wystudzoną frużeliną. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy wg uznania. Górę można dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami