• Aksamitny krem z pieczarek

Zupa

Aksamitny krem z pieczarek

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

*500 g pieczarek
*500 ml bulionu warzywnego
*250 ml wody
*250 ml mleka
* 60 g mąki pszennej
* sól
*pieprz
*50 ml śmietanki 30%
*5 gałązek natki pietruszki
*50 g serka topionego śmietankowego
* 20 g parmezanu

Przepis podstawowy

1

Do garnka wlać bulion, wodę i mleko, dodać pieczarki i gotować ok 20 min. Po tym czasie wrzucić natkę pietruszki i serek topiony, dalej gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z zimną wodą i powoli dodawać do zupy cały czas mieszając. Na koniec dodać śmietankę 30% oraz starty parmezan, gotować przez ok 10 min na małym ogniu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu zupę zblendować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podawać z grzankami, natką pietruszki czy podsmażonymi pieczarkami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.