• Sernik z galaretką i pianką malinową

Deser

Sernik z galaretką i pianką malinową

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

Składniki na spód:
-200g herbatników
-100g masła w temp. pokojowej
-2 łyżki wody
Składniki na masę serową:
-500g sera półtustego trzykrotnie zmielonego
-300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 1 laska wanilii (rozciąć i wyciągąć nożem ziarenka)
- 120g cukru
Składniki na piankę:
- 1 galaretka malinowa
- 500g malin
- 300 ml śmietanki 36% (schłodzona)
- Sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- 100g cukru

Przepis podstawowy

1

Składniki na spód wrzucić do malaksera i miksować aż do momentu połączenia się w jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem samo dno i wyłożyć papierem do pieczenia też samo dno. Następnie przesypać herbatniki i ugnieść łyżką. Odstawić do lodówki. .

2

Ser zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa z tarczą o małych oczkach.Następnie składniki na masę serową umieścić w misie robota i zmiksować do połączenia się składników

3

Wyjąć tortownicę z lodówki, i wylać przygotowaną masę serową na spód.

4

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec przez pierwsze 20 min, po czym zmniejszyć temp. Do 140 stopni i piec następnie 50 min. Sernik wyciągnąć do wystudzenia, zdjąć obręcz.

5

Po około 2 godz można zacząć przygotowywać piankę. Maliny umieścić razem z cukrem i wyciśnięty sokiem. Gotować do czasu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko, powstały sok znowu postawić na ogień, zagotować i dodać galaretkę. Odstawić do wystudzenia ale żeby zbytnio nie stężała .

6

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać powoli na 3 tury sok z malin i galaretką. Wymieszać delikatnie szpatułką.

7

Na ostudzony sernik nałożyć obręcz od tortownicy, powinien być luz między sernika a tortownicą około 0,5 cm. Wylać przygotowaną pianką. Wyrównać i odstawić na całą noc do stężenia pianki. Warstwę galaretki uzyskujemy po wytrąceniu się z pianki galaretki, która opada na dno i jest bezpośrednio na serniku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.