Deser
Sernik z galaretką i pianką malinową
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
- wyciskarka do cytrusów
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Składniki na spód wrzucić do malaksera i miksować aż do momentu połączenia się w jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem samo dno i wyłożyć papierem do pieczenia też samo dno. Następnie przesypać herbatniki i ugnieść łyżką. Odstawić do lodówki. .
2
Ser zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa z tarczą o małych oczkach.Następnie składniki na masę serową umieścić w misie robota i zmiksować do połączenia się składników
3
Wyjąć tortownicę z lodówki, i wylać przygotowaną masę serową na spód.
4
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec przez pierwsze 20 min, po czym zmniejszyć temp. Do 140 stopni i piec następnie 50 min. Sernik wyciągnąć do wystudzenia, zdjąć obręcz.
5
Po około 2 godz można zacząć przygotowywać piankę. Maliny umieścić razem z cukrem i wyciśnięty sokiem. Gotować do czasu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko, powstały sok znowu postawić na ogień, zagotować i dodać galaretkę. Odstawić do wystudzenia ale żeby zbytnio nie stężała .
6
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać powoli na 3 tury sok z malin i galaretką. Wymieszać delikatnie szpatułką.
7
Na ostudzony sernik nałożyć obręcz od tortownicy, powinien być luz między sernika a tortownicą około 0,5 cm. Wylać przygotowaną pianką. Wyrównać i odstawić na całą noc do stężenia pianki. Warstwę galaretki uzyskujemy po wytrąceniu się z pianki galaretki, która opada na dno i jest bezpośrednio na serniku.