Danie główne
USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE
- Z mięsem
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Bulion wołowy Szponder myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy. Od czasu do czasu zbieramy powstałą szumowinę. Proces powinien zająć około godziny. Marchewki, seler, pietruszkę, por i przypaloną palnikiem gazowym cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i garść grzybów i gotujemy. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 30-35%. Na koniec doprawiamy bulion solą.
2
Uszka Łączymy przesianą mąkę z solą i dodajemy żółtka. Wyrabiamy w robocie do całkowitego połączenia na wolnych obrotach. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto w przystawce do makaronów najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. Wyciągamy mięso i grzyby z bulionu. Grzyby i mięso siekamy na małe kawałki. Smażymy na maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem. Wykładamy farsz na środek ciasta na uszko i lepimy. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.
3
Wykończenie dania Wykładamy ugotowane uszka na środek miski, dekorujemy liśćmi nasturcji i wylewamy 100 ml rosołu. Doprawiamy czarnym pieprzem.